مدارک لازم برای ثبت اختراع
در این بخش شرکت دانشگاهی حقوق مالکیت فکری تهران قصد دارد تا در زمینه مدارک لازم برای ثبت اختراع توضیحاتی ارائه دهد تا کاربران با مدارک ثبت اختراع و توضیحات آن آشنا شوند.
برای حمایت قانونی از یک اختراع باید آن را به ثبت رساند. در نتیجه ثبت اختراع است که قانون به مالک اختراع حقوق مادی و معنوی اعطا میکند و برای مدت 20 سال هرگونه بهرهبرداری و استفاده از اختراع در انحصار مالک قرار میگیرد. به منظور ثبت اختراع لازم است که متقاضی مدارک ثبت اختراع را به مرجع ثبت تسلیم نماید.
مدارک ثبت اختراع
در زمان ثبت اظهارنامه ثبت اختراع از طریق سامانه مرکز مالکیت معنوی، لازم است مدارک مورد نیاز برای ثبت اختراع، توسط متقاضی بارگذاری شود. مدارک لازم برای ثبت اختراع به شرح زیر میباشد:
1- تکمیل اظهارنامه اختراع
اولین مدرک از مدارک لازم برای ثبت اختراع ، اظهارنامه میباشد. در حال حاضر با توجه به غیرحضوری بودن مراحل ثبت اختراع، اظهارنامه به صورت الکترونیکی تکمیل میگردد. متقاضی باید مشخصات مالک یا مالکان اختراع، که ممکن است شخص حقیقی یا حقوقی باشد، مشخصات مخترع، که لزوما شخص حقیقی است، مشخصات نماینده قانونی، مانند نماینده شخص حقوقی یا وکیل دادگستری، و دریافت کننده ابلاغها و اخطارها را جهت تکمیل مندرجات اظهارنامه ارائه نماید.
2- مدارک هویتی اشخاص ذی ربط
مدارک هویتی اشخاصی که به هر نحوی در اظهارنامه اختراع معرفی میشوند، اعم از مالک، مخترع، یا نماینده قانونی، باید به مرجع ثبت اختراع تسلیم گردد. این مدارک عبارتند از تصویر کارت ملی، تصویر شناسنامه، تصویر آخرین روزنامه رسمی دلیل مدیریت، آگهی آخرین تغییرات و مدرک دال بر نمایندگی مانند وکالتنامه رسمی وکیل دادگستری.
3- توصیف اختراع
یکی از مهمترین مدارک از مدارک ثبت اختراع فایل توصیف اختراع میباشد. در فایل توصیف باید اختراع به نحو دقیق، کامل و جزئی تشریح شود. به همین خاطر تنظیم آن یک امر تخصصی محسوب میشود که باید توسط کارشناسان و وکلای خبره در حوزه حقوق مالکیت فکری انجام شود.
توصیف اختراع از بخشهای متعددی تشکیل میشود که عبارتند از:
- عنوان اختراع؛
- زمینه فنی اختراع؛
- مشکل فنی و اهداف اختراع؛
- دانش پیشین و سابقه پیشرفتهای موجود؛
- ارائه راه حل همراه با شرح دقیق، کافی و یکپارچه اختراع؛
- توضیح اشکال، نقشهها و نمودارها؛
- مزایای اختراع؛
- توضیح حداقل یک روش اجرایی؛
- کاربرد صنعتی اختراع.
4- ادعانامه اختراع
ادعانامه نیز یکی از مهمترین مدارک ثبت اختراع است که هم به لحاظ فنی و هم به لحاظ حقوقی جایگاه و اهمیت زیادی دارد. بررسی اظهارنامه اختراع بر اساس ادعاهای ذکر شده انجام میشود. در ادعانامه ویژگیها و مشخصات فنی اختراع، نکته یا نکات نوآروانه اختراع و حدود آن بیان میشود. دامنه حقوق انحصاری که به مالک اختراع اعطا میشود بر اساس ادعانامه تعیین میشود. در حقیقت، هرچقدر دامنه ادعانامه گستردهتر باشد، حقوق بیشتری عاید مالک میشود. و برعکس، هرچقدر دامنه ادعانامه محدودتر باشد، حقوق کمتری به مالک اختراع تعلق میگیرد. به همین دلیل تنظیم ادعانامه مناسب برای اختراع امری حیاتی است که باید توسط کارشناسان و وکلای مجرب صورت گیرد.
5- خلاصه توصیف اختراع
یکی دیگر از مدارک لازم برای ثبت اختراع ، خلاصهای از اختراع است که به طور مختصر اختراع موردنظر را توصیف میکند.
6- نقشه یا نقشههای فنی اختراع
نقشه اختراع نیز از جمله مدارک لازم برای ثبت اختراع میباشد که تسلیم آن به مرجع ثبت به صورت اختیاری است. بنابراین در صورت لزوم متقاضی میتواند یک یا چند نقشه غیررنگی از اختراع خود ترسیم و به مرجع ثبت تسلیم نماید.
7- درخواست عدم ذکر نام مخترع
در صورتی که مخترع تمایل ندارد که نام وی افشاء شود، میتواند به همراه مدارک ثبت اختراع ، درخواست کتبی مبنی بر عدم ذکر نام خود را به مرجع ثبت ارائه نماید.
8- مدارک دال بر حق تقدم
چنانچه متقاضی ثبت آن اختراع مدعی حق تقدم در اختراع باشد، لازم است مدارک و مستندات دال بر حق تقدم را نیز به مرجع ثبت ارائه کند.
9- پرداخت هزینه های قانونی
به منظور ثبت و تنظیم اظهارنامه اختراع باید به مرجع ثبت هزینه پرداخت شود که در حال حاضر پرداخت این هزینه به صورت اینترنتی انجام میشود.
سختن پایانی
در آخر تاکید میشود که تنظیم و نگارش مدارک و مستندات لازم برای ثبت اختراع امری کاملا تخصصی محسوب میشود. تا جایی که تنظیم نادرست مستندات اظهارنامه میتواند تقاضای ثبت اختراع را با عدم پذیرش رو به رو کند یا روند ثبت اختراع را به شدت با تاخیر همراه سازد. کارشناسان و وکلای شرکت دانشگاهی حقوق مالکیت فکری تهران آمادگی خود را جهت ارائه خدمات مشاوره و راهنمایی در خصوص تنظیم مستندات و مدارک لازم برای ثبت اختراع در ایران اعلام میدارند.
چنانچه میخواهید از مراحل ثبت اختراع نیز اطلاعات کافی داشته باشید پیشنهاد میکنیم مقاله مراحل ثبت اختراع در ایران را که توسط وکلای شرکت دانشگاهی حقوق مالکیت فکری تهران آماده شده مطالعه فرمایید تا بتوانید با توجه به توضیحات داده شده در مورد مدارک لازم برای ثبت اختراع ، اطلاعات مهمی را در مورد مراحل و نحوه ثبت اختراع بدست بیاورید.
لازم به ذکر است برای دریافت مشاوره در خصوص نحوه تکمیل مدارک ثبت اختراع و همچنین مراحل ثبت، میتوانید از وکلای شرکت دانشگاهی حقوق مالکیت فکری تهران بهرمند شوید کافی است تا با شماره تماس های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید
در ادامه پیشنهاد میکنیم مقاله ثبت علامت تجاری در خارج از کشور را مطالعه فرمایید