شرایط انتقال اختراع ثبت شده
ثبت اختراع باید در اداره ثبت اختراعات انجام بگیرد تا اختراعات از لحاظ ماهوی یعنی از نظر جدید بودن، ابتکاری بودن و داشتن کاربرد صنعتی مورد بررسی قرار بگیرند. در صورتی که اختراع شرایط لازم را داشته باشد، برای شخص مالک گواهی اختراع صادر خواهد شد. گواهی اختراع یکی از مدارک لازم برای انتقال اختراع ثبت شده به حساب میآید. انتقال اختراع باید از لحاظ قانونی انجام گیرد تا بعداً برای افراد مشکل ساز نشود. هنگام انتقال اختراع توجه به نکات حقوقی امری ضروری است لذا آن را به کارشناسان حرفهای بسپارید. از این رو قصد داریم در ادامه به ضرورت دانستن شرایط انتقال اختراع ثبت شده بپردازیم و مدارک لازم برای انتقال اختراع را ارائه نماییم.
شرایط ثبت اختراع
قبل از اینکه شرایط انتقال اختراع ثبت شده مطرح شود، بهتر است با شرایط ثبت اختراع آشنا شوید؛ اما شاید ابتدا برای شما این سوال پیش بیاید که حق اختراع چیست؟ هنگامی که یک شخصی یا گروهی از افراد با هم فکری یکدیگر برای نخستین بار به فرآیند یا فرآوردهای خاص دست مییابند که سبب برطرف کردن مشکلی در یک حرفه، فناوری و.. میشود، بدان معناست که اختراعی صورت گرفته است. مخترع نیز فردی است که صاحب اختراع است. تمام مخترعان دارنده حق اختراع هستند؛ یعنی به صورت انحصاری، موقت و مشروط به رعایت قوانین این حق به آنها داده میشود تا از طریق حق خود بتوانند در صورت لزوم به تولید، فروش، عرضه برای فروش، انتقال و اعطای مجوز بهرهبرداری بپردازند. مخترع میتواند قبل یا بعد از ایجاد یک نوآوری یک قرارداد تنظیم کرده و آن را به فرد دیگری انتقال نماید.
در صورتی که مخترع اختراع خود را براساس شرایط مندرج در قانون کشور مبدا به وجود آورده باشد، مورد حمایت قرار میگیرد. لذا در هنگام انتقال اختراع ثبت شده توجه به شرایط ثبت اختراع اهمیت دارد. شرایط ثبت اختراع در کشورها ممکن است مقداری متفاوت باشد، اما به طور کلی باید از ویژگیهای زیر برخوردار باشند تا ثبت اختراع صورت بگیرد و گواهی اختراع برای مخترع صادر شود.
· جدید باشد
بر اساس قانون ایران اختراعی جدید به حساب میآید که قبل از آن در هیچگونه فن یا صنعتی وجود نداشته باشد. به عبارت دیگر اختراعی جدید محسوب میشود که افشای آن قبل از تقاضای ثبت اختراع از طریق روشهای مختلف انجام نشده باشد. تفاوتی نمیکند که اختراع از طریق کتبی، شفاهی یا استفاده عملی مطرح شده باشد بلکه باید در تمام نقاط جهان افشا نشده باشد. اگر پیش از آنکه اختراع به ثبت برسد در قالب مقاله، نمایشگاههای عمومی و یا از طریق عملی افشا شده باشد، یک مهلت ارفاقی در نظر گرفته میشود تا حقوق مخترع حفظ شده و جدید بودن اختراع آن بررسی شود.
· دارای گام ابتکاری باشد
یکی از شرایط مهم برای آنکه اختراعی به ثبت برسد، ابتکاری بودن اختراع است. طرح پیشنهادی مخترع برای ثبت اختراع باید برای افراد دارای مهارت عادی که در آن فن یا حرفه مشغول به فعالیت هستند، معلوم و آشکار نباشد. به عنوان مثال اگر شخصی ویژگیهای ظاهری یک اختراع را طوری تغییر دهد که برای شخصی با مهارت عادی امری بدیهی باشد، مشمول حق اختراع نخواهد شد.
· دارای کاربرد صنعتی باشد
اختراع باید دارای کاربرد صنعتی باشد تا مورد حمایت قرار بگیرد. کلمه صنعت به مواردی مانند صنایع دستی، کشاورزی ماهیگیری و خدمات اشاره دارد.
دانستن شرایط انتقال اختراع ثبت شده چه ضرورتی دارد؟
حمایت قانونی از نوآوری که به وسیله یک شخص اختراع شده است مستلزم این امر است که آن محصول یا فرایند خلاقانه به عنوان اختراع در اداره ثبت اختراعات به ثبت برسد. در واقع با ثبت اختراع، مالک اختراع از حقوق مادی و معنوی بهره مند می شود. حق معنوی مربوط به ذکر نام ایشان است. به این معنا که اختراع موردنظر منتسب به شخص مخترع می شود. منظور از حق مادی نیز این است که دارنده ورقه اختراع میتواند با استفاده از اختراع خود، کالا یا فرآوردهای را که ارتباط مستقیمی با فرآیند مورد حمایت دارد را بسازد و با استفاده از آن از حقوق مادی آن بهرهمند شود. همچنین میتواند با صادر یا وارد کردن آن، از حقوق مادی آن استفاده نماید. در صورتی که افراد دیگری قصد استفاده یا بهرهبرداری از آن را داشته باشند باید از مالک اختراع اجازه استفاده داشته باشند یا اختراع ثبت شده به آنها منتقل شده باشد. بنابراین، هنگامی که اقدامات لازم برای انتقال اختراع ثبت شده انجام نگرفته باشد، از نظر قانونی نمیتوانید از آن استفاده کنید.
مدارک لازم برای انتقال اختراع ثبت شده
در ایران برای آن که بتوان اختراعات را ثبت نمایید باید به اداره ثبت اختراعات مراجعه نمایید. برای ثبت اختراع باید اظهارنامه اختراع ، توصیف اختراع و ادعاهای مرتبط با اختراع (ادعانامه) به اداره ثبت اختراعات تسلیم شود. علاوه بر این موارد، باید مدارک هویتی مالک اختراع و مخترع نیز به اداره مذکور تسلیم گردد.
همچنین، مدارک مربوط به حق تقدم باید همزمان با تسلیم اظهارنامه یا حداکثر تا پانزده روز بعد از تسلیم اظهارنامه باید به ادره ثبت اختراعات ارائه شود. در صورتی که در مدارک ارسال شده کم و کاستیهایی وجود داشته باشد، به متقاضی به مدت سی روز زمان میدهند تا نواقص مدارک خود را برطرف کند، اما اگر آن شخص مقیم خارج از کشور باشد، این مهلت شصت روز می باشد. اگر در بازه زمانی در نظر گرفته شده، نواقص برطرف گردد، اظهارنامه در فرآیند بررسی ماهوی قرار می گیرد. استعلام در روند ثبت یک اختراع از موارد حائز اهمیتی است که اداره ثبت اختراعات آن را انجام میدهد تا از ثبت اختراع غیرواقعی ممانعت به عمل آورند. این اداره به منظور بررسی وجود شرایط ماهوی ثبت اختراع – جدید بودن، داشتن گام ابتکاری و کاربرد صنعتی- اختراع را به مراجع استعلام ارجاع میدهد و این مراجع از این لحاظ اختراع را داوری می نمایند؛ البته این موضوع از لحاظ قانونی پیش بینی نشده است و برخی از حقوقدانان از آن انتقاد کردهاند.
هنگامی که اختراع به ثبت رسید میتوانید به انتقال اختراع اقدام نمایید. مدارک لازم برای انتقال اختراع شامل گواهینامه اختراع، مدارک لازم دال بر انتقال اختراع و مدارک نمایندگی قانونی هستند. با فراهم کردن این مدارک میتوانید انتقال اختراع را انجام دهید تا از لحاظ قانونی مشکلی به وجود نیاید. رسید مربوط به پرداخت هزینههای قانونی از دیگر مدارک لازم برای انتقال اختراع ثبت شده است.
سخن پایانی
در این محتوا سعی کردیم تا حدودی شما را با نحوه انتقال اختراع ثبت شده آشنا نماییم. برای تکمیل مدارک لازم برای انتقال اختراع، داشتن اطلاعات حقوقی امری ضروری است. داشتن دانش حقوقی به شما کمک شایانی خواهد کرد تا انتقال اختراع خود را با آگاهی کامل انجام دهید. حتماً به نکات حقوقی توجه داشته باشید تا انتقال مالکیت به بهترین نحو ممکن انجام گیرد. بهتر است مخترعین برای انتقال حق اختراع خود به شخص دیگر از خدمات مشاوره ثبت اختراع استفاده نمایند. وکلا و کارشناسان شرکت دانشگاهی حقوق مالکیت فکری تهران پیشنهاد بسیار مناسبی برای دریافت مشاوره در این زمینه هستند. وکلای این مجموعه میتوانند پاسخگویی سوالات شما در این زمینه باشند. لذا پیشنهاد میکنیم از مشاورههای آنها بیشترین استفاده را داشته باشید.